Aarhus 1900 er ikke kun en klub med atletik og moutainbike – faktisk har Aarhus 1900 også en stor fodboldafdeling som i øjeblikket nyder stor succes på damesiden. Lige nu er der 80-90 damespillere, der løber rundt i klubben, og i foråret rykkede klubben op i 1. division, selvom deres anlæg må siges at være meget beskedent. Her kan du læse, hvordan Aarhus 1900 har fået succes.
Af Martin Vestergaard Jensen
Et lille klubhus og to 11-mandsbaner, der kunne betegnes som relativt ujævne. Mere har Aarhus 1900 ikke til rådighed på deres fodboldanlæg beliggende i det centrale Aarhus, men på trods af de beskedne forhold, så formåede klubben i foråret at spille deres 1. hold på damesiden i 1. division.
Tilbage i 2015 havde klubben to 11-mands hold på kvindesiden, hvor førsteholdet lå i serie 1. Siden er kommet en række oprykninger og en række nye spillere, og i dag har klubben ikke mindre end tre senior 11-mands hold og et 7-mands hold, og mellem 80 og 90 damespillere. Ifølge Marie-Louise Møller Dahl – i daglig tale kaldet ML, og holdleder på klubbens 1. hold – så skyldes det en stærk kultur i klubben:
”Vores store kodeord er fællesskab, for her i klubben er vi fælles om alt. Der er altid en god stemning, og når man kommer ind i 1900, så føler man sig virkelig hjemme,” siger hun.
I Aarhus 1900 render der spillere rundt fra 50 forskellige bredde- og eliteklubber i Danmark lige fra Thisted i Nord, til Dybbøl i Syd og FC Damsø i Øst.
Det hele har ikke krævet en masse PR og reklame – tværtimod har kulturen og spillerne sørget for, at der hele tiden kommer nye spillere til:
”Det er mest mund-til-mund metoden, som vi får skaffet spillere på. Folk elsker at være i Aarhus 1900, og selvom vi kun har to baner, jamen så sørger vi for, at der er plads til hinanden, og det tror jeg man fornemmer, når man kommer som besøgende eller ny spiller,” siger Marie-Louise Møller Dahl.
Aarhus 1900 rykkede i 2017 op i Kvindeserien. I dag spiller de i 1. division
Fælles opvarmning, sponsorarbejde og fester har skabt fællesskabet
De fire kvindehold, der nu er at finde i Aarhus 1900 træner alle sammen på samme tid. Hver eneste uge starter de med at lave en fælles opvarmning, hvor der ikke er forskel på om du spiller på 1. holdet eller 4. holdet.
Alle nye spillere bliver derfor også taget imod af alle klubbens kvinder, når de møder op til træning:
”Det er vigtigt for os, at man ikke bliver sat hen i hjørnet, når man spiller på 3. eller 4. holdet. I Aarhus 1900 er vi ligeværdige, og det tror jeg hurtigt, at man finder ud af, og det skaber selvfølgelig en rigtig god grobund for at fodbolden bliver ligeværdig for alle – også lige gyldig om du er mand eller kvinde,” siger Marie-Louise Møller Dahl.
En anden ting som er fælles i klubben er sponsorarbejdet. Når du går ud og laver arbejde for at tjene penge, så ryger pengene ikke ind på en holdkonto – de ryger til gengæld ind på klubkontoen, hvor alle så får en bid af pengene. Arbejdet gøres også på tværs af holdene, så man føler, at man løfter i fælles flok.
Også mængden af træning kan man selv være med til at bestemme, for i klubben kan man både blive udfordret sportsligt, men man ved også godt, at størstedelen af spillerne er studerende:
”Det er klart, at kommer man fra en klub, hvor der er tradition for gode kvindehold og god fodbold, så søger man et sted hen, hvor man kan blive udfordret sportsligt, men der er samtidig også andre ting at tage hensyn til, så vi er bevidste om, at der skal være plads til andet end fodbold,” siger Marie-Louise Møller Dahl.
Desuden bliver klubhuset – som også består af en kælder kaldet ’Brinks Bodega’ – brugt flittigt til arrangementer både internt på holdene og fælles i hele klubben.
Mål om etablering i 1. division
Men det er ikke kun på antallet af spillere at Aarhus 1900 har succes. Sportsligt nyder klubben også succes, hvor 1. holdet nu spiller i 1. division, og det skaber glæde og stolthed i det aarhusianske:
”Vi er da mega stolte af det sportslige, og vi føler, at vi kommer på Danmarkskortet, og det giver da en stolthed i hele klubben, som man kan mærke. Selvom det ’bare’ er damer, så er det en national række, og det giver da en enorm stolthed,” siger Marie-Louise Møller Dahl.
Klubben har da også sportslige mål for holdene:
”Vi vil gerne etablere os i 1. division. Målet lige nu er, at vi gerne vil prøve at overleve i 1. division her i den første sæson, og så vil vi gerne have vores 2. hold lidt højere op i rækkerne, så de måske kommer op i Jyllandsserien, og så vores 3. hold spiller serie 2, og vi har et 7-mandshold. Så kommer vi hele vejen rundt, og så er der i hvert fald noget for enhver smag,” siger Marie-Louise Møller Dahl.
Kontinuiteten er noget som fylder meget i Aarhus 1900, hvor klubbens trænere har været med i en længere periode:
”Der er en stemning omkring, at det her vil man gerne være en del af, og det er svært helt præcist at sætte fingeren på, hvad det er, som lige har gjort den store forskel, men når man først er inde, så bliver man også i klubben,” siger Marie-Louise Møller Dahl.