Det danske U16-landshold har tabt stort i sine to første kampe ved Nordic Open Tournament i Sverige. Men landstræner Frank Johnsen roser spillernes indstilling og fastslår, at de tager vigtige erfaringer med fra kmapne
”Husk at skrive, at jeg synes det er i orden, det spillerne laver. Du må gerne rose dem…”.
Det er fredag eftermiddag og FODBOLD FOR PIGER har U16-landstræner Frank Johnsen i telefonen fra Uddevalla ved Gøteborg. Her spiller U16-landsholdet lige nu med i sommerturneringen Nordic Open Tournament, og på papiret har det ikke være den bedste oplevelse indtil nu.
Tirsdag åbnede de danske piger mod Norge og tabte 5-0. Torsdag fik de en solid lussing af Tyskland, som vandt 7-1. Men trods nederlagene er der altså roser fra Frank Johnsen:
”Jeg kan ikke sætte en finger på spillernes indstilling. Der er ikke nogen, der trækker sig eller slår op i banen,” siger han med særlig henvisning til kampen mod Tyskland.
Var ikke klar til norsk pres
Men lad os tage kampene en for en. I den første mod Norge var Danmark bagud med 4-0 ved pausen. Her var problemet, med landstrænerens ord, at holdet slet ikke var klar til det norske pres:
”Norge kom med en intensitet fra kampens start, som spillerne ikke var forberedt på. Det går hurtigere og duellerne er hårde, end mange er vant til hjemmefra. Der er ikke den ro til lige at holde lidt på bolden, som der kan være i de hjemlige turneringer,” siger Frank Johnsen.
Det massive norske pres var i 1. halvleg iblandet en strid modvind. I pausen fik trænerteamet justeret lidt på tingene, så 2. halvleg blev bedre med kun én norsk scoring, sat ind på en dødbold.
”Vi er mere med i 2. halvleg, men de er dog stadig bedre end os,” siger Frank Johnsen.
God time mod Tyskland
Anderledes gik det i kampen mod Tyskland. Her kom de danske piger foran allerede efter 8 minutter på en scoring af Brøndbys Malou Rylov:
”Vi er rigtig godt tilfredse med den første time mod Tyskland. Vi har en del possession og fine afleveringer. Så laver vi nogle udskiftninger. Det går ud over relationerne, de små aftaler spillerne imellem. De skal bygges op på ny, så derfra får vi problemer. Spillerne kender ikke hinanden lige så godt og tyskerne bliver bare ved med at mosle på”.
Danmark er bagud 2-1 ved pausen. I det 58. minut bliver det 3-1. Derfra går det stærkt. Tyskland scorer i det 68., 75., 88. og 92. minut
”Korthuset falder efter at vi har rykket rundt. Vi bliver simpelt hen straffet for, at de relationelle aftaler ikke er på plads,” siger Frank Johnsen.
Nu stor udfordring venter mod Island
Nu venter Island i den sidste gruppekamp, der spilles lørdag kl. 16. Derefter skal Danmark spille en placeringskamp på mandag, formentlig mod Holland.
Island ligner endnu en stor mundfuld. De spillede 3-3 mod Tyskland og slog Norge 3-2.
”I kampen mod Island vil vi give chancen til nogen af de spillere, der ikke har spillet så meget endnu. De skal også have oplevelsen. Som må vi se, om vi kan lægge lidt mere på i forhold til de første kampe. Uanset hvad, er de her kampe vigtig lærdom og erfaring for spillerne,” siger Frank Johnsen.
Det er især fysikken, der er den store udfordring. Modstanderne virker bare stærkere. Det ligner “meget struktureret styrketræning,” som Frank Johnsen siger.
”Når vi har bolden, bliver vi presset til at begå fejl. De trykker hårdere på. Det er noget andet, end spillerne oplever hjemme. Der kan man godt stille sig og vente på, at modstanderne taber bolden. Her er der en helt anden power. Så vi skal have tempoet og intensiteten op i de hjemlige ligaer,” siger Frank Johnsen.
U18 DM-trænere på besøg
Landsholdet har besøg af de fleste U18 DM-trænere, som har overværet kampene og haft møder med trænerteamet.
”Samarbejdet mellem landsholdene og U18-trænerne er meget vigtigt. Derfor er det guld værd, at vi kan mødes heroppe og trænerne kan se kampene live. Så de kan se, hvad det er for en fysik og en intensitet, de andre hold kommer med,” siger Frank Johnsen.
Han siger, at pigerne formår at holde humøret højt, trods nederlagene.
”De var overraskede og skuffede efter den første kamp. Men vi fik snakket kampen godt igennem, og vi har haft en sportspsykologisk konsulent ind over, der har snakket med pigerne. Jeg synes de tager det fint, og som vi har sagt til dem: I skal jo også først toppe om fem-seks år”.