Hovedstød øger risikoen for at få demens senere i livet. En hjerneforsker siger til Berlingske, at DBUs anbefalinger om at undgå hovedstød bør hæves fra 12 til 18 år
DBU anbefaler, at børn ikke header i fodbold, før de er fyldt 12 år. Men den grænse bør sættes op til 18 år. Det mener neuropsykolog Kasper Jørgensen.
Han kalder det i Berlingske fornuftigt, at DBU har sat en grænse. Men den er for lav, mener forskeren:
“Det er bedre end ingen aldersgrænse. Men man kunne godt sætte den yderligere op. 12 år er en lav grænse. 18 år ville være det bedste, hvis man kun tænker på, hvad der er sundt. Men det er svært at sige,” siger Kasper Jørgensen til Berlingske.
Baggrunden er forskning, der viser, at hovedstød i fodbold øger risikoen for at få demens senere i livet. På University of Glasgow påviste forskere i 2019 i et større studie, at risikoen for at få demenssygdommen Alzheimer var fem gange så stor for fodboldspillere. Studiet omfattede 7676 professionelle fodboldspillere, der blev sammenlignet med en kontrolgruppe på 23.000 personer.
“Det er så sikkert, som det kan blive. Man kan aldrig undersøge det helt til bunds på grund af det etiske, men man kan sige med stor sikkerhed, at der er en klar sammenhæng,” siger Kasper Jørgensen til Berlingske.
“Man kan sige med stor sikkerhed, at der er en klar sammenhæng”
Kasper Jørgensen, neuropsykolog til Berlingske
Han påpeger, at hjernen først er færdigudviklet i 20-25 års alderen og derfor er mere sårbar hos børn og unge. Det bekræfter Steen Gregers Hasselbach, professor i neuropsykologi og demenssygdomme:
“Man ved at børns hjerner er mere modtagelige over for skader, da de ikke er helt udviklet endnu,” siger han til Berlingske.