Den kvindelige cyklus kan påvirke træning og skadesrisiko

0
1962
Arkivfoto

Viden om den kvindelige cyklus er blevet en del træningen i dansk elitefodbold. Mesterholdet FC Nordsjælland har i fire måneder registreret spillernes cyklus via en app

Viden om ægløsning og blødningsperioder er blevet en del af kvindefodbold. Ny viden peger på, at den kvindelige cyklus har indflydelse på præstationsevner og skadesrisiko.

Berlingske fortæller, at mesterholdet FC Nordsjælland de sidste fire måneder har fulgt og overvåget spillernes menstruationscyklusser i en app. Det sker for at få et billede at spillernes smerter, ømhed og træthed.

Annika Birring Bell, der er fysisk træner i FC Nordsjælland, fortæller til Berlingske, at den nye viden kan tilføje et aspekt til samtalen med kvinderne om deres sundhed.

“Spillernes generelle sundhed er meget vigtig og her er cyklussen et stort aspekt. Det kan også være, at de han mange smerter, og det skal vi også kunne tage højde for,” siger Annika Birring Bell.

“Spillernes generelle sundhed er meget vigtig og her er cyklussen et stort aspekt”

Annika Birring Bell, fysisk træner, FCN, til Berlingske

Team Danmark sætter fokus på den kvindelige cyklus

Team Danmark har også taget emnet op. I artiklen Kvindelige atleter og hormonel gør de en status over den aktuelle viden – læs mere her. Team Danmark understreger, at effekten er begrænset og der stadig mangler viden.

“Er man som atlet eller træner nysgerrig på, om udsving i kvindelige kønshormoner kan påvirke træningsudbytte og/eller præstationsevne, bør man altid tage afsæt i en individuel tilgang omkring den enkelte atlet. Det vil desuden være relevant og væsentligt først at afdække, om der er optimeret på andre områder, hvor både sandsynligheden for og udbyttet af en evt. indsats vil være større,” skriver Team Danmark.

Dagene før ægløsningen

I følge forskningen skulle det især være i dagene op til ægløsningen at muligheden for at intensivere den højintense træning er størst. I denne såkaldte follikulære fase kan effekten af styrketræning være helt op til 10 procent. Omvendt viser studier også, at der i samme periode er større risiko for korsbåndsskader, fordi ledbevægeligheden er større.

Den kvindelige cyklus varer typisk 28 dage. Men en del elitesportsfolk oplever, at menstruationen udebliver. Sker det, bør man få det undersøgt, skriver Team Danmark:

“Udebleven menstruation over længere tid kan have negativ indvirkning – både på din præstationsevne og på din almene sundhed og kan særligt øge risikoen for skader på knogler,” skriver Team Danmark.

Du kan læse artiklen i Berlingske her (nb: kræver abonnement)

Du kan læse mere om kvindelige atleter og hormonel status hos Team Danmark her