Saudiarabisk sponsor er en “fuckfinger” til kvindefodbolden

0
193
Sofie Junge er en af de 100 kvindelige fodboldspillere fra 24 lande, der har underskrevet brevet, der kritiserer FIFAs samarbejde med det saudiarabiske olieselskab. Foto: Anders Kjærbye - dbufoto.dk

100 kvindelige spillere raser over FIFAs samarbejde med det saudiarabiske olieselskab Aramco. “Det kan og vil vi ikke stå på mål for,” siger den danske landsholdsspiller Sofie Junge til TV2

“En fuckfinger til kvindefodbolden”.

Sådan lyder den skarpe kritik i et brev fra 100 kvindelige fodboldspillere til det internationale fodboldforbund FIFA. Årsagen er, at FIFA har indgået en sponsoraftale med olieselskabet Aramco, som er ejet af Saudi-Arabien. Det er et land, der forfølger seksuelle minoriteter, betragter kvinder som andenrangsmennesker uden samme rettigheder som mænd og som via olieselskabet Aramco bidrager massivt til udledningen af klimaskadelige gasser.

“Vi kunne lige så godt hælde olie ud over fodboldbanen og tænde ild til den,” skriver spillerne blandt andet i brevet til FIFA, i følge TV2.

“FIFA har solgt deres principper. Vi fortjener langt bedre end en aftale med en sponsor, der er vores værste mareridt,” fortsætter de.

“FIFA har solgt deres principper”

Sofie Junge: Vi kan ikke købes til tavshed

En af initiativtagerne til brevet er landsholdsspilleren Sofie Junge, der spiller i italienske Milan. Hun siger til TV2:

“Vi har i mange år i kvindefodbold kæmpet for ligestilling, LGBTQ+-rettigheder, inklusion og kønslighed. Så at blive sat til at promovere den største statsejede olievirksomhed i verden, der tilmed er ejet af Saudi-Arabien, som diskriminerer kvinder og menneskerettigheder, det kan og vil vi ikke stå på mål for”.

Sofie Junge håber, at brevet til FIFA vil skabe debat og åbne en dialog med FIFA.

“Vi kan ikke købes til tavshed,” siger hun.

“det kan og vil vi ikke stå på mål for”

Sofie Junge til TV2

Ikke-svar fra FIFA

FIFA-sponsoratet blev indgået i april 2024 og løber til 2027, hvilket blandt andet betyder, at Aramco skal være sponsor for mændenes VM i 2026 og kvindernes VM i 2027. FIFA har sendt et skriftligt svar til TV2 på brevet fra de 100 kvinder. Her forholder det magtfulde fodboldforbund, som DBU er medlem af, sig dog slet ikke til den konkrete kritik af sponsoraftalen med den kvindeundertrykkende arabiske diktaturstat. I stedet lyder det i et ikke-agtigt svar, at FIFA “værdsætter samarbejdet med Aramco” og at investeringer i kvindefodbold bliver ved med at stige.

Du kan læse mere på TV2 her