Tidl. udlandsprof Line Røddik Hansen: ”Bedre kontraktforhold vil styrke dansk kvindefodbold”

0
396
Line Røddik Hansen arbejder i dag som spillerrådgiver i Spillerforeningen. Hun har spillet i en række europæiske topklubber. Foto: Spillerforeningen

Line Røddik Hansen har spillet i storklubber som FC Rosengård, Barcelona og Ajax Amsterdam. Nu er hun rådgiver i Spillerforeningen, hvor hun bl.a. hjælper spillere og forældre med at få styr på kontrakter og arbejdsforhold. Hun mener, at det er afgørende for udviklingen af dansk kvindefodbold, at der nu indføres en standardkontrakt med minimumsvilkår for spillerne

Tekst: Steen Trolle / Foto: Spillerforeningen

Line Røddik Hansen husker selv, da hun skrev under på sin første kontrakt. Det var med Brøndby, og det var bare hende og hendes forældre, der kiggede kontrakten i gennem og skrev under.

Siden har Line Røddik Hansen været på kontrakt med klubber i Sverige, Frankrig, Spanien og Holland, inden hun sluttede sin aktive karriere i FC Nordsjælland.

Undervejs har Line Røddik Hansen gjort brug af en agent, når hun skulle indgå nye kontrakter og hun har benyttet sig af Spillerforeningens rådgivning. Men da hun skrev under på sin sidste kontrakt, var hun så garvet i gamet, at hun selv klarede forhandlingerne

Men den nu 36-årige tidligere udlandsprof, der spillede 132 kampe for landsholdet, kender også til den usikkerhed, der kan være forbundet med at sætte sit navn på en fodboldkontrakt. Især blandt unge spillere. Usikkerhed om forhold, som man måske ikke helt forstår, og vilkår, som man synes burde være bedre.

Line Røddik Hansen i en kamp for landsholdet i 2016. Foto: ©Anders Kjærbye – dbufoto.dk

Ny standardkontrakt på vej

Den form for usikkerhed er det snart slut med – i hvert fald i Danmark. Spillerforeningen, hvor Line Røddik Hansen nu arbejder, har netop indgået en aftale med Kvindedivisionsforeningen om en ny standardkontrakt for dansk kvindefodbold. Aftalen indeholder minimumslønninger for spillerne, en obligatorisk ulykkesforsikring, regler for barsel og en ny slags ungdomskontrakter, der skal gøre det lettere at kombinere uddannelse og fodboldkarriere.

Line Røddik Hansen glæder sig over aftalen, der blev offentliggjort torsdag og træder i kraft 1. januar 2025.

”Jeg er virkelig glad for at vi har landet den nye standardkontrakt. Selvom vi ikke er i mål endnu, er det et stort skridt i den rigtige retning for kvindefodbolden i Danmark” siger hun.

“Selvom vi ikke er i mål endnu, er det et stort skridt i den rigtige retning for kvindefodbolden i Danmark”

Taler med spillere og forældre

Line Røddik Hansen er ansat som spillerrådgiver og har primært fokus på kvindefodbold. Målet for hende og resten af Spillerforeningen er at sikre de bedst mulige vilkår for spillerne og at undgå, at spillere havner i problematiske situationer som følge af dårlige kontrakter eller forkert rådgivning.

”Vi hjælper og rådgiver spillere i forbindelse med kontrakter. Jeg taler også med rigtig mange forældre til spillere, som står overfor at skulle skrive deres første kontrakt. Hvis man ikke har prøvet det før, er det svært at vide, hvad man skal være opmærksom på i kontrakterne. Så vi prøver at uddanne både spillere og forældre i, hvad det er for en verden, de er på vej ind i,” fortæller Line Røddik.

Går mange spillere til jer, inden de skriver under på en kontrakt?

”Det er der heldigvis flere og flere, der gør. Men vi har stadig en opgave med at fortælle spillerne om vores arbejde. Derfor tager vi rundt og besøger alle klubber og tager en snak med trupperne for at fortælle, hvad vi laver, og hvordan vi kan hjælpe spillerne”.

Foto fra Spillerforeningens kontorer midt i København. Foto: Spillerforeningen

Gode kontraktforhold gavner dansk kvindefodbold

Line Røddik Hansen mener, at det er helt afgørende at sikre ordentlige vilkår. Ikke bare af hensyn til spillerne, men også hvis den positive udvikling, som dansk kvindefodbold er inde i, skal fortsætte.

”Jeg mener, at det vil få stor betydning af der fastsættes nogle ordentlige minimumsvilkår. Klubberne vil få lettere ved at holde på deres unge spillere. Vi ser jo desværre i dag, at rigtig mange spillere suser afsted til udlandet i en meget tidlig alder. Kvindeligaen burde da være så attraktiv, at det ikke var nødvendigt. Det ville også kunne få flere profiler i udlandet til at vende hjem og slutte karrieren i Danmark,” siger Line Røddik Hansen.

Kvindeligaen burde være så attraktiv, at det ikke var nødvendigt for unge talenter at søge til udlandet i en meget tidlig alder, mener Line Røddik Hansen. Foto: Spillerforeningen

Hun sluttede selv sin aktive karriere i FC Nordsjælland efter ni år i udlandet, hvor hun spillede i storklubber som FC Rosengård, Lyon, Barcelona og Ajax Amsterdam.

”Da jeg kom hjem til Danmark, var jeg faktisk overrasket over, at man ikke var kommet længere herhjemme. Der sker altså rigtig meget i de store ligaer ude i Europa, og det er ikke fordi, der ikke sker noget herhjemme, det går bare ikke så hurtigt. Vi kan jo se, at hvor danske klubber som Brøndby IF og Fortuna Hjørring tidligere kunne nå langt i europæisk fodbold, så når vi ikke så langt længere. Hvis Danmark ikke skal hægtes af, så er det vigtigt, at klubberne kan tilbyde ordentlige vilkår og kontraktforhold, så de kan holde på spillerne. Derfor er den nye standardaftale også meget vigtig for den videre udvikling af danske kvindefodbold,” siger Line Røddik Hansen, der understreger, at hun havde en rigtig god sidste tid i FC Nordsjælland, inden hun lagde fodboldstøvlerne på hylden i 2020.

“Hvis Danmark ikke skal hægtes af, så er det vigtigt, at klubberne kan tilbyde ordentlige vilkår og kontraktforhold”

”Det er jo ikke fordi jeg tror, at kvindeligaen vil kunne konkurrere med de store ligaer i England, Tyskland og Spanien. Men det burde da være lige så attraktivt at spille i Danmark som i Norge og Sverige”.

Hænger kontrakten sammen?

Line Røddik Hansen har disse råd til spillere og forældre, som står overfor at skulle underskrive en professionel kontrakt for første gang:

”For det første skal de se på, om der er sammenhæng mellem længde og løn. Vi har set meget lange kontrakter til ikke særligt mange penge. Der skal man jo vide, at man binder sig, når man skriver under. Hvis kontrakten lyder på tre år, så er det fordi man skal være tre år i klubben. Du kan ikke bare sige op og søge et andet sted hen, hvis du vil videre efter et år. Hvis ikke klubben er interesseret i at opsige kontakten, er der ikke noget at gøre. Derfor er kontraktens længde ret vigtig”.

Foto: Spillerforeningen

Skal jeg have en agent?

Spillerforeningen har jurister ansat, som kan kigge kontrakterne igennem. Et stigende antal spillere benytter også agenter. Det kan være nødvendigt i udlandet, hvor det ofte er agenterne, som finder nye klubber til spillerne. Men er det nødvendigt med en agent i Danmark?

”Jeg har ikke nogen holdning til, om man skal have en agent eller ej. Men man skal finde ud af, hvad man vil bruge en agent til. Vi ser flere og flere helt unge spillere, som kontaktes af agentfirmaer. Der må spillerne og deres forældre overveje, om det er nødvendigt her og nu. Er det fordi de er usikre på noget i kontrakten? Så kan de i stedet lade os kigge den igennem,” siger Line Røddik Hansen.

Spillerforeningen hjælper også med andet end spillerkontrakter. Foreningen, der har til huse på Frederiksholms Kanal 4 med udsigt til Christiansborg, tilbyder bl.a. gennem 4Player rådgivning om uddannelse og job og mentalsundhed med bl.a. tilbud om psykologbistand. Det er også Spillerforeningen, der forhandler på vegne af landsholdsspillerne med DBU.

Du kan læse mere om Spillerforeningen her

LÆS OGSÅ:

Ny standardaftale på plads: Kvinder sikres mindsteløn på 17.000 kr. og ulykkesforsikring