Ny diversitetsundersøgelse fra DBU viser fremskridt for ligestillingen, men stort flertal af kvinder mener stadig, at det er nemmere at være dreng og mand i dansk fodbold
“Er der forskel på, hvor nemt eller svært det er at være pige / kvinde eller dreng / mand i dansk fodbold?”.
Når kvinder og mænd får det spørgsmål, så svarer de vidt forskelligt. Det viser en stor diversitetsundersøgelse, som DBU har lavet med 10.945 deltagere.
Blandt mænd er det kun 37 %, der mener, at der er forskel – altså at det er nemmere at være dreng/mand. Det er et lille fald i forhold til undersøgelsen i 2019, hvor 44 % synes det var nemmere. 34 % mener, at der ingen forskel er på de to køn.
Blandt kvinder er billedet stik modsat. Her mener 71 %, at det er nemmere at være dreng/mand, mens 16 % mener, at der ingen forskel er. Kun 1 % af kvinderne mener, at det er nemmere at være pige/kvinde.
Der går dog lidt bedre end i 2019-undersøgelsen. Men fremgangen er lille. Dengang var det 74 % af kvinderne, der mente at drenge / mænd havde det nemmere, dvs. 3 procentpoint flere.
Små skridt frem
I det hele taget går det langsomt med at skabe ligestilling i dansk fodbold. DBU fastslår ganske vist i en pressemeddelelse, at den nye diversitetsundersøgelse viser fremskridt i forhold til 2019. Men det er små skridt. Nogle eksempler:
- I DBUs repræsentantskab, politiske udvalg og faggrupper er andelen af kvinder steget fra 16 til 20 %
- Andelen af kvindelige dommere er steget fra 2 % til 3 %
- Andelen af kvindelige licenstrænere er steget fra 3 % til 5 %
- Andelen af kvindelige UEFA Pro licens trænere er steget fra 1 % til 4 %
- I klubbernes bestyrelser er andelen a kvinder steget fra 14 % til 17 %
- Andelen af kvindelige formænd er steget fra 11 % til 14 %
DBU-direktør: Langt fra i mål
Om undersøgelsen, der er også kigger seksualitet, funktionsnedsættelser og etniske minoriteter, siger DBUs administrerende direktør Erik Brøgger Rasmussen til DBUs hjemmeside:
“Vi glæder os over, at mange føler sig godt behandlet i deres klub, og at der er kommet flere piger og kvinder på banerne og i politiske udvalg. Vi kan dog samtidigt se, at vi langt fra er i mål, når det kommer til piger og kvinder samt minoritetsgrupper og deres oplevelser i dansk fodbold.”
Du kan læse hele undersøgelsen her
LÆS OGSÅ:
“Målet må da være, at vi en dag har kvindelige trænere i superligaen”