Mentaltræning og udvikling af mental styrke

0
21
Mentaltræner Carsten med landsholdsspiller Signe Bruun.

Mentaltræner Carsten Oldengaard giver her nogle bud på, hvordan du som fodboldspiller, atlet og menneske kan tænke om mental styrke, og hvordan du kan komme i gang med at træne mentalt

Carsten Oldengaard har fra sit virke som professionel mentaltræner gennem 16 år trænet og udviklet mental styrke hos atleter i forskellige sportsgrene på forskellige alder og niveauer. Carsten har atleter, som har vundet mesterskaber og hjemtaget medaljer ved EM, VM, OL og Champions League. I fodbold har han erfaringer fra samarbejde med spillere som blandt andet Pernille Harder, Signe Bruun, Karen Holmgaard og Emma Snerle.

Hvorfor træne og udvikle din mentale styrke?

I sportens verden er mental styrke altafgørende for, at atleter præsterer bedre, henter flere procenter af deres uforløste potentiale og vinder. Disse tre ting er noget, som alle eliteatleter higer efter at opnå. Men hvad er mental styrke?

Hvad er mental styrke?

Mental styrke er evnen til:

  • At kunne håndtere, vinde og overvinde pressede situationer på banen.
  • At kunne styre processerne for at komme ind i et flow – “Get into the zone”.

For at forstå og kunne udvikle mental styrke, vil vi første blive klogere på ”Hvad er Pres?” og ”Hvad er flow?”

Hvad er pres?

Pres opstår, når du bliver forstyrret.

Ofte bliver du enten forstyrret af for “store” følelser eller følelser, som du oplever negative såsom nervøsitet, irritation, angst og bekymringer, eller af uhensigtsmæssige eller negative tanker.

Tænk eksempelvis på, hvad der sker med dig når du rigtig gerne vil præstere og får tanker som: ”Nu må det bare ikke gå galt” og ”Jeg må ikke lave fejl”. Eller efter at have lavet en dårlig action på banen, hvordan følelsen af ”irritation” bobler i dig og ødelægger næste action.

Populært sagt kan man sige:

  • At du enten bliver forstyrret af, at der er for “store” følelser eller negative følelser til stede i digELLER…
  • At du har for mange tanker (tankemylder) eller for uhensigtsmæssige, negative eller ligefrem destruktive tanker til stede i din hjerne.

Negative følelser og/eller uhensigtsmæssige tanker forhindrer dig i at tænke konstruktivt, klart og hensigtsmæssigt og i sidste ende forringer dine præstationer på banen.

Hvad er flow?

Flow er, når du kommer ind i det “magiske rum”, hvor du bare gør – bare spiller fodbold.

  • Hvor du oplever at have adgang til alt det, du har trænet, og let kan bruge det. Du spiller let, ubesværet og optimalt.
  • Hvor dit system af fysik, teknik, taktik, tanker og følelser spiller sammen på den gode måde.
  • Hvor kroppen arbejder af sig selv, og tanker og følelser ikke forstyrrer præstationen.

Ofte oplever du, at der ingen tanker var til stede (hvilket oftest ikke er hele sandheden 😊). Mange atleter oplever også, at de kan mere, end de troede, at 2 + 2 bliver 5. Følelsen af at være i det magiske rum er helt fantastisk, og du har det godt på den fede måde 😊.

Hvad kræver det at blive mentalt stærkere?

For at kunne håndtere, vinde og overvinde pressede situationer og kunne styre de mentale processer, der kan bringe dig i flow, skal du træne og mestre mentale værktøjer. Du skal have en mental værktøjskasse fyldt med redskaber såsom fokusering/opmærksomhed, vil-dialoger, konstruktive evalueringer, procesmål, gameplans osv.

Træning af mentale værktøjer giver veltrænede tanker, der bringer dig tættere på automatik og flow. Det giver mulighed for at præstere med både et højt bundniveau og et højt topniveau. Konkret mentale værktøjer på banen er afgørende for at kunne præstere.

Hvordan kommer jeg i gang?

Som atlet kan det være svært at træne mentalt uden støtte og hjælp. Det er bedst, hvis du kan samarbejde med en træner om din mentale træning og udvikling. Det kan være din daglige træner i klubben eller en mentaltræner som mig, afhængigt af, hvad der giver mest mening og er muligt økonomisk.
Men for at blive mentalt stærkere, kræver det træning af mentale værktøjer. Det betyder at der skal laves mentale træningsopgaver, som du skal forsøge at løse på banen.
Den nemmeste og oftest også den bedste måde at få gang i mentaltræning er, hvis du får mentale træningsopgaver fra en træner.

Hvis du eller din træner ønsker inspiration til mentale værktøjer, mentaltræning og mental styrke, kommer her nogle forslag:

  • Læs om mentale værktøjer og mentale opgaver i bogen “Mentaltræning i sportens verden – 6 konkrete værktøjer til at udvikle din mentale styrke og præstere bedre” af Carsten Oldengaard. Du kan finde bogen på biblioteket eller købe den her: www.oldengaard.dk/koeb-bogen.
  • Få indsigt i mentale værktøjer ved at downloade appen “MASS by Oldengaard” på App Store eller Google Play. Der er gratis adgang til MASS Academy, hvor du blandt andet finder undervisningsvideoer om mentale værktøjer.MASS er en datadrevet digital løsning til atleter og trænere. MASS fungerer som et hjælpeværktøj, der hjælper atleten med at træne systematisk og struktureret med mentale værktøjer. Samtidig giver MASS træneren og klubben indsigt i atletens mentale træning, mønstre, udvikling og styrke via data.

Du er naturligvis også altid velkommen til at følge Carsten Oldengaard på hans sociale platforme. Carsten er aktiv på Instagram og LinkedIn.

God arbejdslyst😊