Lyseng Pigefodbold – Østjyllands orange talentudviklingscenter

0
3651

Det går godt for pigefodbolden i Lyseng. Rigtig godt. Den ambitiøse klub i de iøjnefaldende orange trøjer, som har base i det sydlige Aarhus, har med rekordfart etableret sig som et landets absolut stærkeste talentudviklingscentre indenfor pigefodbolden. Og den positive udvikling ser kun ud til at fortsætte.

Lyseng, der har haft status af licensklub siden 2012, har ved afslutningen af efterårssæsonen 2018 pigehold i den bedste række på samtlige ungdomsårgange og spillere repræsenteret på alle de danske ungdomslandshold. Og så er klubben i stand til at fastholde sine talenter og har modsat mange andre pigefodboldklubber et højt og stabilt medlemstal. Hvad er det de kan i Lyseng?

Spørger man klubbens øverste sportslige ansvarlige på pigesiden, Poul Højmose, bygger den orange succes på en vision om at fremelske et trygt, attraktivt og sammenhængende træningsmiljø med fokus på individuel udvikling og gode oplevelser. ”Vi måler kvaliteten i vores talentudvikling på to sideordnede parametre; Dels spillernes læringsprogression i deres fodboldmæssige kompetencer teknisk, taktisk, fysisk og mentalt, og dels at vi til stadighed oplever trivsel, glæde og motivation blandt alle vores spillere og frivillige i det forpligtende sociale fællesskab, vi har i Lyseng”, udtaler Poul Højmose.

Poul Højmose, sportslig ansvarlig på pigesiden, fremhæver et stærkt lærings- og udviklingsmiljø som den helt afgørende faktor bag Lysengs succes.

Talentsamarbejde med naboklubber – Udvikling gennem samarbejde

En vigtig ambition for Lyseng Pigefodbold er ikke kun at være Jyllands stærkeste pigefodboldklub, men også hele Østjyllands talentudviklingscenter. Derfor arbejder dedikerede mennesker i klubben kontinuerligt på at styrke talentudviklingen i Lyseng i samarbejde med de omkringliggende pigeklubber. Det har foreløbig udviklet sig til et talentudviklingssamarbejde med 13 naboklubber.

“Målet er at opbygge et træningsmiljø, der går på tværs af klubinteresser og sætter pigerne i centrum og stiler efter at udvikle U11–U14-piger samt deres trænere”, lyder det i visionen for talentsamarbejdet.  Grundtanken for talentsamarbejdet er, at pigerne i de unge år bliver i deres respektive klubber og har deres sociale netværk intakt, men får oplevelsen og muligheden for at prøve sig af på et højere og mere elitært plan. Det er et positivt samarbejde, som Lyseng og samarbejdsklubberne allerede kan begynde at se frugten af, og et samarbejde som klubben meget gerne ser udvidet yderligere til gavn for pigefodbolden i hele Østjylland, fremhæver Poul Højmose.

Kendetegnende for samarbejdet med naboklubberne er, at det også her handler om med koordinerede skridt at udvikle pigernes fodboldmæssige kompetencer samtidig med, at glæden og motivationen er i top. Til hver eneste talenttræning er der således også de samme tre succeskriterier; at pigerne bliver bedre fodboldspillere, at de får nye venner, og at de har det sjovt.

Pigespillere fra 13 østjyske fodboldklubber samlet til talenttræning på Lysengs baner.

Stærk træner- og lederstab

En ting er de flotte ord på papir, noget andet er at sætte handling bag ordene og reelt opdyrke et stærkt talentudviklingsmiljø. Det kan Lyseng, og det gør Lyseng, og en af hemmelighederne bag dette er den store gruppe af veluddannede og engagerede trænere og ledere, der findes på tværs af alle ungdomsårgange.

Som øverste sportslige ansvarlige i Lyseng Pigefodbold finder man den tidligere Kvindelandsholdstræner Poul Højmose, mens Lisbeth Kolding, der selv nåede at spille 66 landskampe for det danske kvindelandshold, er at finde som en af de tilknyttede trænere i Lysengs talentudviklingssamarbejde sammen med andre kapaciteter som Lars Kirkebæk, Morten Haahr og målmandstræner Søren Hoppe. Talentsamarbejdet orkestreres af Jesper Steffensen, som har et stort og tillidsfuldt netværk blandt de østjyske pigeklubber.

Lysengs egne ungdomsårgange U16, U15, U14 og U13 har Jesper Svenningsen, Thomas Koudahl, Jan Mundt og Tina Kromann Brandt som cheftrænere. Alle har de stor erfaring og har gennem årene har stået i spidsen for nogle af landets dygtigste pigehold og udviklet mange dygtige spillere. Og sådan kan man blive ved for hele træner- og lederstaben, der i fællesskab bibringer de bedste forudsætninger for udvikling af dygtige pigefodboldspillere.

Nyeste ansigt i Lysengs trænerkollegium er Søren Kiilerich, der fra nytår skal stå i spidsen for klubbens U18DM-kvinder. Søren Kiilerich kommer fra et trænerjob for AGF’s U19-hold i Drengeligaen, og rekrutteringen af Søren understreger, at Lyseng er en attraktiv klub at komme til, og at klubben er i stand til at tiltrække trænere fra øverste hylde.

Søren Kiilerich – ny træner for Lysengs U18DM-kvinder

Stærke holdpræstationer

I Lyseng har udvikling og læring højeste prioritet, men en stærk vinderkultur skinner også igennem i klubben. Resultatmæssigt går det da også strygende for de orange hunræve. Alle ungdomsårgange har med udgangen af 2018 Liga 1-status, hvilket vidner om, at klubben kan opretholde et kontinuerligt højt niveau.

På flere af årgangene blander Lyseng sig endda i topstriden, og bl.a. U14-pigerne har haft en forrygende efterårssæson med hele 12 sejre, én uafgjort og ét nederlag i 14 kampe foruden avancement i pokalturneringen. Vigtigst for Lyseng er dog, at man år efter år kan tilbyde turneringsfodbold på højeste plan, hvilket giver nuværende og kommende spillere de bedste udviklingsmuligheder.

Lysengs U14-piger, der i overbevisende stil vandt efterårets Liga 1.

Ofte kan der være en tendens til at fremhæve førsteholdene på de enkelte årgange, men et andet godt eksempel på, hvad Lysengs talentudvikling også er, er det fælles 2. hold for U15- og U16-årgangene. Her har Ulrik Bjerre og de øvrige trænere formået at flytte hver enkelt spiller så meget, at det er lykkedes for holdet at sikre oprykning til U16 Liga 2. Det vidner om bredde i talentudviklingen, hvilket måske kan lyde modstridende men ingenlunde er det.

Talentudvikling i Lyseng handler om progression i alle pigernes udvikling, uge for uge, år efter år. Det kan kun lade sig gøre ved at alle pigerne trives i et forpligtende socialt fællesskab, hvor glæde og motivation er nøgleparametre, uanset om man er 13 eller 15 år, og uanset om man spiller på første- eller andetholdet.

Ulrik Bjerre og den øvrige trænerstab omkring U15- og U16-pigerne har formået at udvikle det fælles andethold til nu at være et U16 Liga 2-hold.

Orange islæt på alle ungdomslandsholdene

Præstationerne på Lysengs klubhold går ikke ubemærket hen hos DBU. Lyseng har siden 2015 haft spillere repræsenteret på DBU’s ungdomslandshold fra U16 og op. Og fødekæden kan forhåbentlig holdes ved lige, da Lyseng også er godt repræsenteret i de aktuelle U14- og U15-samlinger.

At have mange ungdomslandsholdspillere i Lyseng er en indikation på, at det arbejde der ydes i klubben for at skabe et attraktivt udviklings- og læringsmiljø virker og bærer frugt. Samtidig virker det inspirerende for klubbens yngre spillere og spillere i andre klubber, at Lyseng er stedet, hvor man kan lykkes med sine landsholdsdrømme.

Freja Storm Jensen (U17-landsholdet) og Sofie Harrit Nielsen-Grøn (U16-landsholdet) er blot to af de dygtige Lysengpiger, der de senere år har fået debut på DBU’s ungdomslandshold.

Bliv en del af Lyseng Pigefodbold – Østjyllands orange talentudviklingscenter

Har du også lyst til at blive en del af det unikke trænings- og udviklingsmiljø i Lyseng Pigefodbold, er du velkommen til at kontakte Sportslig Ansvarlig Poul Højmose på 2135 1896 eller en af de ansvarlige årgangstrænere, som du finder kontaktoplysninger på, på Lysengs hjemmeside www.lyseng.dk

Du kan også følge pigefodbolden i Lyseng på Facebook og Instagram under hashtaget #lysengpiger