Søren Randa-Boldt stopper den 30. juni 2021 som U19-landstræner for at tiltræde jobbet som cheftræner i HB Køge. FODBOLD FOR PIGER har mødt den erfarne landstræner til en snak om den udvikling i dansk kvindefodbold, som han har været en central del af, siden han tiltrådte i 2008
Tekst & fotos: Steen Trolle
“I starten brugte vi meget tid på at få spillerne til at træne mere. Nu bruger vi tid på, at de ikke skal træne for meget”.
Søren Randa-Boldt kigger tilbage på 13 år som U19-landstræner. Onsdag den 30. juni er hans sidste arbejdsdag i Dansk Boldspil Union (DBU). På torsdag den 1. juli tiltræder han jobbet som cheftræner for HB Køges kvindeligahold, der netop har vundet Danmarksmesterskabet.
Og at 49-årige Søren Randa-Boldt kan overtage i mesterhold i den bedste danske kvinderække, der ikke hedder Brøndby IF eller Fortuna Hjørring, siger en hel del om den udvikling, som dansk kvindefodbold har gennemlevet, siden Søren Randa-Boldt tiltrådte som U19-landstræner i 2008.
Søren Randa-Boldt har været førstehåndsvidne til denne udvikling, og han har selv spillet en vigtig rolle. Foruden at være U19-landstræner har han været assistent for U17-landsholdet, arbejdet med U15-talentcentrene, været med omkring U16- og kvindelandsholdet og været midlertidig kvindelandstræner en kort periode i 2017, hvor han erstattede Nils Nielsen.
Mere end 50 af de spillere, Søren Randa-Boldt har været træner for på U19-landsholdet, har siden fået debut på A-landsholdet, og flere af hans U19-hold har nået slutrunder, bl.a. den superstærke årgang 96, der ved EM i Israel i 2016 kun var et uheldigt 0-1 nederlag til Frankrig fra at blive blandt de fire bedste, hvilket ville have kvalificeret Danmark til U20-VM.
Så Søren Randa-Boldt har været med i hjertet af dansk kvinde-elitefodbold i en afgørende periode, og han kan om nogen bekræfte, at der er sket meget, siden daværende kvindelandstræner Kenneth Heiner-Møller kontaktede ham i 2008 for at spørge, om han ville være ny U19-landstræner. På det tidspunkt var Søren Randa-Boldt talentchef i Herfølge, og han havde tidligere været træner i Vanløse, Brøndby og Skovlunde.
Skulle træne fire gange om ugen
Han sagde ja til tilbuddet og fik som sin vigtigste opgave at sikre, at minimum 1-2 spillere årligt havde niveauet til at fortsætte på kvindelandsholdet. Hvis det skulle lykkes, skulle træningskulturen ændres ude i klubberne.
”I starten kæmpede vi som en slags politimænd overfor klubberne for at sikre, at spillerne trænede fire gange om ugen. De sagde, de gjorde det, men virkeligheden var, at det kun var fem spillere, der trænede fire gange – resten trænede tre gange, hvis vi heldige. I dag er det modsat. Nu bruger vi tid på at sikre, at spillerne ikke træner for meget. Nogen træner tre gange i skolen, har morgentræningen med klubberne og fire aftentræninger hver uge. Så nu kæmper vi for at sikre, at de ikke bliver overbelastede,” fortæller Søren Randa-Boldt.
Resultatet er flere og bedre spillere. De første år var der ”14 plus”, når der skulle udtages en trup på 20 spillere. Dvs. 14, der havde niveauet, og seks spillere, der ikke ville få ret meget spilletid. I dag står landstrænerne ofte i den situation, at de gerne ville have udtaget seks-syv spillere mere end de 20.
Flere dygtige spillere
”Der er kommet flere dygtige spillere. Det er tydeligt, når man ser U14-spillerne i dag, at mange er startet tidligere med at spille fodbold. De er meget bedre, end U14 var tidligere. Jeg vil tro, at vi har vundet to år. Det niveau, som U15 havde, da jeg startede, det har U13-spillerne i dag,” siger Søren Randa-Boldt.
Af samme grund ærgrer det ham, at antallet af piger, der spiller klubfodbold, falder. I 2012-2013 var over 70.000 piger/kvinder medlem af en fodboldklub. I 2020 var det tal faldet til 59.874, det laveste antal i 14 år. Det er sket på trods af en DBU-målsætning om at antallet af piger/kvinder, der spiller fodbold, skal øges til 135.000 inden 2025.
”Så nogen må snart gøre noget. De 135.000 kommer ikke af sig selv. Der skal laves noget skolerekrutteringsarbejde, som man f.eks. har gjort i England, hvor fodboldforbundet har skudt 3 millioner pund (ca. 26 millioner kroner) i arbejdet med at få flere piger til at spille fodbold,” siger Søren Randa-Boldt.
“Nogen må snart gøre noget. De 135.000 kommer ikke af sig selv”
Foruden at træningsmængden er øget, er der også kommet nye aspekter til. Mentaltræning spiller en stadig større rolle, og ifølge Søren Randa-Boldt bør elitespillere så tidligt som muligt tilknyttes en mentaltræner.
”Hvis jeg kunne lave noget om i min tid som U19-træner, så skulle vi have arbejdet med mentaltræning meget før. Mentaltræning er vigtigt – det giver spillerne nogle støtteredskaber, de kan hive frem af værktøjskassen, når de møder modgang. Spillerne har været rigtig glade for, at vi har fået det med på landsholdet, og jeg vil klart anbefale, at alle klubber får tilknyttet mentaltrænere, ligesom man kan vælge at få en individuel mentaltræner, hvis man har ressourcerne til det,” siger Søren Randa-Boldt.
“Jeg vil klart anbefale, at alle klubber får tilknyttet mentaltrænere”
Spillerne skal matches bedre
Den snart tidligere U19-landstræner har også en anden opfordring til klubberne. Han mener, at de skal have mere blik for at matche spillerne, så de bliver udfordret tilstrækkeligt.
”Mange spillere bliver ikke matchet godt nok. Jeg har nogle gange stået i slutrunder og skulle spille mod eksempelvis tyskerne, hvor det meste af holdet spiller til daglig i Bundesligaen, og så er jeg kommet med seks spillere fra U18 DM-ligaen. Det holder altså ikke. Så vi skal være klart bedre til at matche de bedste. Flere skal op og træne med kvindeligaholdene, og hvis de er gode nok, skal de spille med. Man skal kigge på, hvor gode spillerne er, ikke på deres alder. Det er det, de er supergode til på eksempelvis FC Nordsjællands superligahold eller i Ajax Amsterdam”.
Hvorfor tror du ikke, det sker i dag?
”Jeg tror ikke at trænerne kommunikerer nok sammen i klubberne. Der skal være en, der sætter en dagsorden. Heldigvis er det nu et krav for at få licens, at klubberne skal have en Head of Coaching. Det kan skabe et bedre overblik og mere struktur, så man kan matche op og ned fra U14 og opefter”.
“Flere skal op og træne med kvindeligaholdene, og hvis de er gode nok, skal de spille med”
Spanien imponerer
At spillerne udvikler sig bedst ved at blive presset af de bedste, er også grunden til, at DBU har fået mere fokus de resultater, som ungdomslandsholdene leverer.
”Da Peter Møller (DBU’s nuværende fodbolddirektør, red.) kom til DBU, sagde han, at ’det gør ikke noget I vinder, så I kan komme til nogle slutrunder’. For det er dér, man skaber de bedste spillere. Vi er kommet videre til 2. runde (Elite Round, den sidste og afgørende kvalifikationsrunde, red.) med både U17 og U19 i alle årene, og det kan vi godt være lidt stolte af. Men vi er desværre ikke kommet ofte nok videre fra 2. runde,” siger Søren Randa-Boldt.
Man forstår på Søren Randa-Boldt, at udviklingen går stærkt ude i Europa i øjeblikket. Det land, der imponerer den mangeårige ungdomslandstræner mest, er Spanien.
”Når vi har spillet mod Spanien, har jeg tænkt ’hold kæft, hvor er vi langt fra dem’. De har så mange dygtige spillere. Det er en udvikling, der har været i gang i flere år i ungdomsrækkerne, den er bare ikke rigtig slået igennem på seniorniveau. Men det kommer nu. De vandt jo Champions League (Barcelona, red.) og fra næste sæson skal alle spillere i den bedste række være på fuldtidskontrakt. Så Spanien er min favorit til at blive Europamestre næste år,” siger Søren Randa-Boldt, som har denne appel til sin gamle arbejdsgiver:
“DBU skal steppe op på talentudviklingen, hvis vi skal kunne følge med udlandet. Så skal der noget økonomi til. Det er ikke nok, at man bruger næsten alle pengene på kvinde-A-landsholdet”.
“DBU skal steppe op på talentudviklingen, hvis vi skal kunne følge med udlandet”
“Jeg er blevet en bedre træner”
Herhjemme sker der dog også noget. U19-landsholdet plejer at slå de bedste kvindeligahold i testkampe, men i år har holdet tabt til både KoldingQ og HB Køge. Det ser Søren Randa-Boldt som et positivt tegn.
”I stedet for at sige, at landsholdet er blevet dårligt, ser jeg det som tegn på, at ligaen er blevet bedre. Den er blevet mere jævnbyrdig, og der er efterhånden knald på i alle kampe”.
Du har været U19-landstræner i 13 år. Er du blevet en bedre træner i den periode?
”Ja, det er jeg. Jeg er blevet bedre til at have fokus på meget færre ting – fremfor, som jeg lidt troede i starten, at man på de få samlinger, man har med holdet i løbet af året, kan få dem til at spille som Manchester City”.
Hvad prioriterer du så?
”Det er meget med gentagelser. Vi træner meget taktisk. Vi laver ikke alle mulige små øvelser. Det er for dyrebar tid at stå og lave en eller anden pasningsøvelse i 20 minutter, når man i stedet kan lave noget taktisk på de 20 minutter. Det får vi meget mere ud af. Det er jo kampe, vi skal spille. Du er nødt til at have nogle faste rammer, når det er et landshold. Så alle kan se, at dét her, det er vores spillestil. Derfor har jeg nærmest lavet de samme fire ting i alle de samlinger, jeg har haft”.
Det hele menneske
Jeg har indtryk af, at I også prioriterer ’det hele menneske’ og det sociale på holdet mere end tidligere?
”Ja. I starten tænkte jeg, at ’argh, det der sociale, det er der lidt for meget af’. Men der kan jeg bare se, at det er vigtigt, at spillerne får grinet og har det sjovt sammen, at det sociale er i orden. Vi har også fået mere fokus på skolen. Tidligere var der altid et par stykker, der meldte fra, når de nåede gymnasiet, fordi de ikke synes, de havde tid. Nu er der lagt to timers lektier ind om dagen hos U16 og U17, og hos U19 er der ikke så mange sociale aktiviteter, fordi der skal være tid til lektier,” fortæller Søren Randa-Boldt – og tilføjer:
”Jeg har udviklet mig og fået mere fokus på det menneskelige side. Jeg er blevet mere bevidst om, at hvis skal være en god topspiller, så skal du også have den anden dimension med”.
Søren Randa-Boldt afløses som U19-landstræner af Jacob Friis, der fra 2018 til 2020 var cheftræner for AaB’s Superliga-hold. Jacob Friis har underskrevet en 2-årig kontrakt og tiltræder 1. juli. Hans første store test bliver efteråret 1. EM-kvalifikationsrunde mod Tyrkiet, Ungarn og Finland. EM bliver afholdt næste år i Tjekkiet.
Pernille Harder var alt for god til U19-landsholdet
Pernille Harder blev rykket fra U19 til A-landsholdet allerede som 16-årig. “Hun var alt, alt for god,” siger Søren Randa-Boldt
Søren Randa-Boldt har været U19-landstræner for mere end 50 spillere, der siden har fået debut på kvindelandsholdet. Den bedste af dem, nåede dog kun at spille få kampe for U19-landsholdet. Så blev hun – landsholdets nuværende anfører og stjerne i Chelsea, Pernille Harder – udtaget til A-landsholdet, hvor hun debuterede i oktober 2008. I en alder af bare 16 år.
”Vi kunne se, hun havde et ekstraordinært potentiale. Jeg talte løbende med Kenneth (Heiner Møller, kvindelandsholdets træner, red.) om spillerne på U19, og jeg sagde til ham at ’hun er alt, alt for god til U19’. Så var Kenneth med til en samling og så hende, og så blev hun rykket op,” fortæller Søren Randa-Boldt.
Pernille Harder er ikke siden blevet overgået på U19, som Søren Randa-Boldt ser det, men en af de nye unge stortalenter minder ham om det niveau, som Pernille Harder havde, da hun blev rykket op.
”FC Nordsjællands Kathrine Møller Kühl er den, der kommer tættest på. Hun er god med fødderne, hun har drive, hun er mentalt stærk. Hun har dét der, som nogen har – at det bare ser så let ud,” siger Søren Randa-Boldt.
17-årige Kathrine Møller Kühl fik debut på A-landsholdet i april 2021.