Fodbold er for alle: En sport for kvinder og piger – og alle andre

0
252
Arkivfoto

SPONSORERET | I mange år har fodbold desværre kun været anset for at være en sport for mænd. En sport, som oprindeligt blev spillet af mænd, hvor mange mænd også grundlagde mange af de store, danske fodboldklubber, som vi kender i dag. Men heldigvis er fodbold blevet en sport for alle. En sport, der tager hånd om kvindefodbold i alle aldre.

Piger i folkeskolealderen får mulighed for at prøve kræfter med en sjov sport, hvor man i fællesskab kæmper for det samme, men hvor også unge piger får lov til at vise deres værd overfor nogle af de største, danske fodboldklubber herhjemme – og måske endda på kvindelangsholdet. Her kan piger både se og spille Randers FC kampe eller for den sags skyld i andre danske fodboldklubber som Brøndby IF, Fortuna Hjørring og mange andre klubber.

Kvindefodboldens fremgang – til glæde for os alle

Kvindefodboldens fremgang er ikke kommet uden kamp. For kvindefodbold har faktisk været noget, som har eksisteret længe, men som igennem en årrække har mødt større modstand. Faktisk har det været sådan op igennem det 19. århundrede og det 20. århundrede, at kvindefodbolden har fået modstand i så slem en grad, at det har fået færre større eller mindre forbud. Men efter hårde kampe om retten til at spille fodbold og en mere inkluderende, moderne tid, vi er gået i møde, har fodbolden, især i Europa, blomstret og set en markant udvikling de seneste årtier.

Dermed fandt den første officielle kvindefoldboldturnering om verdensmesterskabet (VM) sted i 1991 for første gang, året forinden, at det danske herrelandshold i fodbold vandt EM. Siden da har det faktisk kun gået en vej med kvindefodbold, og det er fremad.

Fremgangen herhjemme

Kvindefodboldens fremgang har siden ført til flere fodboldklubber, der har oprettet kvinde-afdelinger, såvel som at flere fodboldklubber rundt om i Danmark er opstået – og endda fodboldklubber, som kun har kvindehold. Med Gjensidige Kvindeliga herhjemme har kvindefodbold fået sin helt egen liga, hvor seje kvindelige fodboldspillere hver sæson sloges om det danske mesterskab. En liga, som hver sæson bliver stærkere og stærkere grundet bedre talentarbejde og bedre træningsforhold for kvindelige fodboldhold. Det fører ligeledes mulighederne med sig for, at kvinder og piger i alle aldre kan begynde at spille fodbold – fra de er helt små og op til, at de muligvis kan blive professionelle, kvindelige fodboldspillere.

En ret, man som dansk kvinde eller pige ikke skal tage for givet, da det ikke er alle steder i verden, at muligheden for at spille fodbold er noget, man respekterer eller anser for at være en mulighed.

Fodboldens forenende kraft – mere end bare en rund bold

Fodbold er mere end bare at sparke til en rund bold og score i et af de to mål. Det er nemlig ikke det, der gør fodbold unikt, lærerigt og sjovt. Det er nemlig det sammenhold, den følelse af sejr og en stærk kraft af samhørighed, der giver sporten den glans, som den fortjener. En sport, der inkluderer alt og alle uanset køn, alder, nationalitet og baggrund, hvor alle får en mulighed for at vise verden, hvem de er.

Det er også en sport, som giver de piger, der spiller, nogle helt unikke livsfærdigheder, de kan få glæde af resten af deres liv. For med fodbold følger nogle færdigheder med som lederskab, disciplin, teamwork og evnen til at arbejde hårdt. Egenskaber, der ikke bare er gavnlige i form af det sociale, men som også styrker ens arbejdskarriere på sigt, hvis ikke man skulle gå hen at blive professionel, kvindelig fodboldspiller.

Derfor er der ingen tvivl om, at fodbold er for alle og er vigtigt for alle, og derfor er det også afgørende, at der i samme grad – men også i højere grad – bliver lagt fokus på at fremme fodbold for ikke bare kvinder, men alle, der ønsker at spille.

En fælles indsats mod det bedre

Fodbold er som sagt for alle – kvinder og mænd. Men den indsats, vi hidtil har lagt i det, for at kvindefodbold er kunnet komme til det, som det er kendt for i dag herhjemme, må vi ikke glemme eller tage for givet. Derfor er det uhyr vigtigt, at der fortsat er fokus på at styrke faciliteterne for at kunne spille fodbold i hele landet. At styrke faciliteterne, så der er lige adgang for alle til at spille fodbold og finde glæden i det, som sporten giver.

Derfor er det vigtigt, at skoler, fodboldklubber og lokalsamfund går sammen om at styrke indsatsen for det bedre for alle. Det handler om at ansætte kvindelige trænere, oprette kvindefodboldhold, arrangerer fodboldturneringer for kvinder og piger, at skabe gode træningsfaciliteter for kvinder og piger til at spille fodbold, og det at sætte fokus på, at man som kvinde/pige sagtens kan spille fodbold.

Det er også vigtigt, at både sponsorerer og medier går sammen i kampen for bedre forhold. Og hvordan gør de det? På samme måder kan medier og sponsorerer hjælpe med at have fokus på fodbold for alle aldre, køn, nationaliteter og baggrunde, så ingen bliver overset. At støtte alle de lokalklubber, som de kan, og derved sætte fokus på at fremme fodbolden for alle og investere i sporten for alle dem, der ønsker at være en del af den.

Med sådanne indsatser på tværs af forskellige arbejdsområder, så er der ingen tvivl om, at det bedste foreningsliv inden for fodbold kan findes i Danmark.