Stærkt samarbejde skaber forbilleder for piger på Frederiksberg

0
175
Foto: Peter Ahm

På Frederiksberg er tre storklubber gået sammen om en fælles dagsorden: At få flere piger til at spille fodbold og have det godt på holdene. Det gør de blandt ved at uddanne unge piger til såkaldte ’ungtrænere’, så yngre piger har nogle forbilleder at spejle sig i.

Fodboldklubberne KB, FB og FA2000 arbejder sammen med DGI Storkøbenhavn om at få flere piger på Frederiksberg til at gå til fodbold. Det gør de i et tværgående projekt, der henvender sig til piger i alderen 3-9 år. Projektet har oplevet massiv opbakning og ambitionen er at få mange flere pigemedlemmer i de tre klubber.

Borgmester Michael Vindfeldt, fortæller begejstret om projektet:

“Det er enormt vigtigt, at der bliver gjort en ekstra indsats for pigers deltagelse i fodbold – fodbolden skal ikke kun være forbeholdt drenge. Jeg er derfor stolt af, at vi på Frederiksberg har et projekt, hvor de tre store klubber har slået pjalterne sammen om én fælles indsats for at udvikle hele kommunens miljø i pigefodbolden.”

‘Fælles Trænerdag’

Senest har samarbejdet resulteret i uddannelse af nye pigetrænere med DGI’s ungtræneruddannelse kaldet ‘Fælles Trænerdag’. På denne dag fik 44 piger på 14-16 år en træneruddannelse. Pigerne som enten ér trænere, eller som kunne have lyst til at blive det, fik for første gang undervisning i trænergerningen og gik derfra med en finpudset værktøjskasse og trænerkompetencer, der fokuserer på det gode træningsmiljø.

Jesper Westermann, som er leder af børneafdelingen i FA2000, fortæller om pigetrænernes rolle og betydning:

“Vi er glade for, at vi får uddannet nye pigetrænere med stærke kompetencer og skaber et netværk i trænergerningen med DGI’s ’Fælles Trænerdag’. Jeg oplever, at det gør en stor forskel for de små fodboldpiger at have en træner at spejle sig i og se op til. De nære forbilleder, som pigerne møder i deres hverdag, skal få dem til at tro på, at fodbold også er noget for dem, og det gør vi, når vi bruger pigetrænere til pigeholdene.”

“Vi er glade for, at vi får uddannet nye pigetrænere med stærke kompetencer”

Sophia er otte år og går til pigefodbold på Frederiksberg. Hun ved ikke, at nogle af hendes holds initiativer er født af et projektsamarbejde imellem klubberne, men hun ved, hvad det betyder for hende at have nogle piger at se op til:

“Det er fedt også at se nogle piger, som godt kan lide at spille fodbold,” fortæller hun, og fortsætter:

“Egentlig betyder det ikke noget, om man har en mandetræner eller en pigetræner, fordi de underviser lige godt, men det er fedt at have en pige som træner, fordi de ved, hvordan det er at være en pige.”

Sophias mor, Line Bering Enggard, bekræfter, at pigerne på holdet virker til at søge de unge pigetrænere mere:

“Udefra kan jeg se, at børnene spejler sig mere i de unge pigetrænere og generelt søger dem lidt mere end de andre trænere.”

“Det er fedt også at se nogle piger, som godt kan lide at spille fodbold”

Nære forbilleder og netværk

De nære forbilleder i hverdagen er ét af flere tiltag i fodboldklubberne. De arbejder også med repræsentation af piger og kvinder på deres hjemmesider og sociale medier. Projektet arbejder med betydningen af en generel spejling, fordi det kan være grobund for, at flere piger tilvælger fodbolden og fortsat trives der. Derudover er der etableret et netværk for voksne, der træner piger. Her er der skabt et rum, hvor de tre klubber kan bruge hinanden til sparring og udvikling af pigefodbolden.

Lotte Kofoed, formand for Kultur- og Fritidsudvalget er også begejstret:

“Selvom arbejdet for flere piger i fodbold ikke er gjort over natten, er jeg sikker på, at klubberne er på helt rette vej med denne indsats. Det stærke samarbejde, gode frivillige kræfter og hjælp fra DGI med konkrete tiltag, viser, at miljøet i pigefodbolden har fået det rette skub på Frederiksberg, og det får stor betydning for pigernes fællesskaber i fodbold.”