Brøndbys U15 Elite øst hold var et af de mange danske hold, som brugte påsken på at deltage i Future Cup i Gøteborg, som hvert år samler elitehold fra Sverige og Danmark. Pigerne og deres forældre har i efteråret tjent penge ved at rydde op efter superligakampe på Brøndby Stadion, og det har givet så meget i holdkassen, at der var råd til at rejse til Gøteborg allerede onsdag den 1. april – tre dage inden stævnet startede lørdag. Holdet har sendt denne beretning fra turen, hvor det ikke blev til en finaleplads, men hvor holdet hentede bronze i et rent dansk opgør mod FA København:
Med en god opsparing i ryggen var det muligt at tage afsted allerede onsdag, hvor stævnet først startede om lørdagen. Det gav mulighed for 2 træninger på Heden i centrum af Göteborg, hvor diverse detaljer i spillet blev øvet grundigt. En byrundtur og et par ture i Scandic Opalens jacuzzi for at få løsnet op for ømme fodboldben blev det også til.
Det er ved at blive en fast tradition at de ældre af Brøndbys elite pigeungdomshold orienterer sig mod Sverige i deres forsøg på at udvikle sig. Brøndbys U15 piger var i efteråret til stævne i Linköping i Sverige, hvor der blev mulighed for at tale med de danske landsholdspillere Mariann Gajhede, Pernille Harder og Janni Arnth, der samstemmende gav udtryk for at en af grundene til at de var skiftet til svensk fodbold var, at der er ingen lette kampe, og man derfor skal være 100% fokuseret i hver kamp, ellers taber man.
Direkte og fysiske stærke svenskere
6 kampe i sidste års Future Cup og 5 kampe i Linköping havde illustreret dette meget tydeligt. I en grov generalisering vil vi gerne være meget boldbesidende, og spille os frem til chancer, mens vi bredder spille ud. Svenskerne er meget direkte i banens længderetning. De har også en sjældent set kynisme og er meget stærke fysisk. Erfaringen fra de 11 kampe fra det sidste år er, at så længe vi kan følge med fysisk, så er vi bedre boldspillere end de er, og så kan vi vinde kampene. Begynder vi at slås/kæmpe på deres vilkår, og glemmer boldspillet, så går det i hvert fald galt for vores hold. Et mønster man kunne genkende i Champions League kvartfinalen fornylig mellem Brøndby og Linköping. Her lykkedes Brøndby i tilstrækkelig grad med at få lukket ned for Linköpings hurtige omstillinger i banens længderetning, mens man selv udviste den ellers normalt for svenskerne kendetegnende kynisme foran mål.
Future Cup en god uddannelse
Det vil vi gerne lære vores piger tidligt, så de får en god fodbolduddannelse, og bliver vænnet til at omstille sig til at spille mod og kende forskellige typer af modstandere.
Til dette formål er Future Cup perfekt for vores piger. Hvor vi sidste år sammen med FA København var eneste danske hold i årgang 2000, så havde vi i år fået følgeskab af andre dygtige danske hold, som BSF, AC Silkeborg og Rebild Syd. Det ser ud til at flere hold vil give deres piger en lidt breddere fodbolduddannelse end den man give i den hjemlige række. Det er absolut positivt.
For 14 dage siden var vi i Vejle og brugte dette som optakt til den kommende sæson og Future Cup. Future Cup var med andre ord et stævne, hvor der skulle præsteres, og ambitionen var at komme i top 3. Dette ville vi opnå med det spil, som vi gerne vil have skal kendetegne vores hold. Det vil sige hurtige pasninger, god angrebs fodbold, højt prespil, mentalt overskud og kunne producere mange chancer også under pres. Dette i et svensk miljø, hvor vores fejl som sagt næsten altid bliver kynisk udnyttet af vores modstandere.
I den indledende pulje må vi sige, at næsten alt hvad der blev aftalt lykkedes. 3 sejre mod Älvsborg, Landvetter og Älvsjö og en samlet målscorer på 17-2 er godkendt på alle parametre. Bedst illustreret af følgende sekvens fra Landvetters hjemmeside ” Tufft motstånd mot ett Bröndby som var bollskickligt och aggressivt. Vi fick inte mycket utrymme att få igång vårt passningspel utan blev tillbakapressade stora delar av matchen.
Spørgsmålet var om dette kunne overføres til semifinalen mod Brommapojkarna? Spilmæssigt kunne det, men desværre ikke resultatmæssigt. Selv om Brommapojkarna i store dele af kampen blev presset tilbage, og pigerne lykkedes med at skabe mange chancer under det pres, det er at være bagud 2-0, så må vi erkende at når man ikke score på sine egne chancer, og modstanderne kan score 2 mål på 3 halve chancer, så får man en resultatmæssig lærestreg. Det er også en del af fodbolduddannelsen, at lige gyldigt hvor godt man selv synes det går, så må man ALDRIG give en halv chance væk til et svensk hold.
Det blev med andre ord ikke en finaleplads, men dog mulighed for at få den 3. plads som var målsætningen. Mandag formiddag lagde Valhalla IP kunstgræs til et rent dansk opgør om bronzen, mens svenske Brommapojkarna og Tölö kæmpede om guld. Tölö tog sig af guldet og med en 3-0 sejr over FA København blev den resultatmæssige målsætning også nået for vores piger.